Kayıt Tescil Sistemi

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Sistemi Nedir ?

Eserler için gerçekleştirilen isteğe bağlı kayıt-tescil işlemi, eserin kimin tarafından oluşturulduğunu belirlemeyi kolaylaştıran, zorunlu olmayan bir işlemdir. Bu işlem, yapılmadığında hak kaybına neden olmaz ve başvuru sahibine herhangi bir yasal hak kazandırmaz. Tamamen beyana dayalıdır.

Eser üzerindeki tüm haklar, onu meydana getiren kişiye aittir ve herhangi bir kurum tarafından alınmaz. İşlem fikirler üzerinden yapılmaz; fikirler korunmaz. Beyana dayalı olarak verilen kayıt-tescil belgesi, eseri oluşturan kişinin kim olduğunun ispatlanmasında kolaylık sağlar ancak hukuki bir hak sağlamaz.

 

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Sisteminin Yasal Dayanağı Nedir?

Bu işlem, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 13. maddesi ile Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilir.

 

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Sistemine Başvuruyu Kimler yapmaya yetkilidir ?

Eseri meydana getiren kişi ya da kişiler veya onların mirasçıları başvuru yapabilir. Başvurular şahsen ya da vekil aracılığıyla yapılabilir.

Başvuru için gerekli belgeler, başvuru yönlendirme sistemi üzerinden verilen bilgi notlarına göre hazırlanmalıdır. Hazırlanan belgeler şahsen veya posta yoluyla gönderilebilir.

 

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Başvuru Yolu

Başvurular, Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında yer alan “Başvuru İşlemleri- İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Başvuruları” bölümünden yapılabilir. Yönlendirme doğrultusunda, ilgili otomasyon sistemi üzerinden online başvuru yapılmalı ve ardından gerekli belgeler teslim edilmelidir.

 

İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Başvurusu Nereye Yapılır?

Başvurular, Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır.